'NEE' LEREN ZEGGEN - THE X-MAS EDITION
- sophieverdonck
- 16 dec 2021
- 4 minuten om te lezen
De kerstperiode is in aantocht en dit brengt voor velen onder ons niet enkel dolle pret en vertier, maar ook stress met zich mee. Geschikte cadeautjes vinden, verplichte familiebezoekjes, geforceerde praatjes, opgezadeld worden met de organisatie van een heus familiefeest inclusief 7 gangendiner, … terwijl je daar misschien helemaal geen zin in hebt?! Ik denk dat iedereen het gevoel wel kent. En eigenlijk is dat spijtig. Want het zou een moment van ontspanning, qualitytime met vrienden en familie, vol liefde en vreugde moeten zijn!
Laatst vertelde een vriendin mij dat die verplichte familiebezoekjes haar uitputten. Dat ze moeite heeft met 'nee' zeggen en dat ze, om de vrede te bewaren, op elke uitnodiging ingaat. Met als gevolg dat ze na vier dagen gewoon op is en eigenlijk extra vakantie zou kunnen gebruiken om opnieuw op kracht te kunnen komen. Terwijl haar vakantie er dan weer op zit en ze weer aan het werk moet.
Dit inspireerde mij om het met jullie te hebben over hoe je 'nee' zegt op een respectvolle en doeltreffende manier.
Maar eerst en vooral nog dit: jij bent NIET verantwoordelijk voor de gevoelens van andere mensen. Het enige waar jij controle over hebt, is jouw innerlijke wereld. Over wat je denkt, voelt en doet. Ik verwijs nog even naar mijn post over het 4G-model >> Gebeurtenis >> Gedachten >> Gevoelens >> Gedrag. En dit is werkelijk het énige waar jij controle over hebt. Al de rest ligt volledig BUITEN jouw controle.
Na deze verlossende vaststelling, gaan we focussen op wat we wél kunnen doen.
Geef je grenzen op een duidelijke, respectvolle manier aan. Als jij het bv. niet ziet zitten om het familiefeest dit jaar bij jou te organiseren en dat 7 gangendiner in elkaar te flansen, dan heb je alle recht om dit duidelijk te communiceren.
Side note: 'Nee' zeggen is zo belangrijk. Ook tegen je kinderen trouwens. Ze leren dankzij jouw 'nee', hoe zelf 'nee' te zeggen tegen anderen. Het zorgt ervoor dat anderen je respecteren en in de toekomst eerst vragen of het wel past.
Maar hoe zeg je 'nee'?
Een aantal praktische tips:
1. PAUZEER
Veel mensen gaan ervan uit dat ze direct een antwoord moeten geven. Dit is uiteraard niet het geval. Pauzeer, vraag tijd en denk na of het wel past, of je er wel zin in hebt, of het niet te veel zou worden in combinatie met andere dingen die je gepland hebt, ...
Je kan op een rustige manier zeggen dat je er graag even over nadenkt en er later op terugkomt. Niet direct 'ja' zeggen, maakt van jou GEEN onbeleefd persoon! Hou er wel rekening mee dat als mensen het niet gewoon zijn van jou dat je 'nee' zegt, ze misschien even moeten wennen aan je nieuwe versie.
Wanneer je het te druk hebt of geen zin hebt, zeg je 'nee, het past niet' of 'ik heb al andere plannen' of 'ik moet eerlijk zeggen dat ik daar geen zin in heb', 'ik zie dat niet zitten', 'helaas moet ik nee zeggen, anders zou het voor mij te druk worden'.
De reden waarom we vaak geen 'nee' durven te zeggen, is omdat we bang zijn voor de reactie van de ander. We willen de ander niet teleurstellen en zijn al helemaal niet uit op sociale afkeuring.
En nu komt het… Het kan zomaar zijn dat de ander inderdaad boos wordt of net reageert op die manier waar jij zo voor vreesde. En dat, lieve mensen, is dan zijn of haar keuze. De ander mag zo reageren. En jij hoeft je helemaal niet schuldig te voelen! Laat de reactie en de bijhorende emoties bij de ander. Het is niet jouw probleem.
2. KEEP IT SIMPLE
Vaak voelen we ons verplicht om onze 'nee' te gaan kaderen. Dit is totaal overbodig en erger nog, het leidt vaak tot vervelende situaties. Des te minder uitleg, des te duidelijker en krachtiger je 'nee'. Verzin geen excuses of smoesjes, want zo geef je de ander de kans om voor jou oplossingen te bedenken. Je geeft zo de indruk dat je heel graag zou willen ingaan op datgene dat de ander vraagt, maar dat je helaas niet kan o.w.v. één of andere reden. Een voorbeeld:
▪ "Ik wil heel graag het kerstdiner bij ons thuis organiseren maar mijn oven is te klein voor de kalkoen."
▪ “Oh, geen probleem, mijn oven is groot genoeg dus ik zal de kalkoen bij mij thuis bereiden en dan neem ik ze mee.”
En daar sta je dan! Dus: keep it simple, tenzij het een eerlijke en oprechte uitleg is.
3. DE TECHNIEK VAN DE PLAAT DIE BLIJFT HANGEN
Wanneer de ander blijft aandringen, ookal heb je heel duidelijk 'nee' gezegd, kan het nodig zijn je boodschap een aantal keer rustig te herhalen. Met dezelfde woorden of eventueel in een iets andere bewoording en steeds weer op dezelfde toon. Verhef je stem niet en laat een vervelende stilte of afkeurende blik je niet aanzetten tot het geven van extra onnodige informatie.
4. LIJSTJES!
Indien je bereid bent in te gaan op de vraag maar je niet goed weet of het in je planning past, kan je een lijstje maken met taken die je nog dient af te werken. Kleur de taakjes rood, oranje of groen in volgorde van prioriteit. Maak duidelijk hoeveel tijd je minstens nodig hebt om elke taak af te werken. Zo krijg je een duidelijk beeld van het feit of je al dan niet voldoende 'tijd' hebt om extra taken op jou te nemen. Leg duidelijk uit wat je wel of niet voor jouw rekening kan nemen. En wanneer het niet past, gaan mensen al snel op zoek naar alternatieven.
Deze tips kunnen uiteraard ook van pas komen buiten de kerstperiode 🤪 'Nee' leren zeggen vraagt tijd dus gun jezelf die tijd! Het zal je heel wat stress en kopzorgen besparen.
Tot slot wil ik jullie allemaal een heel fijne kerst toewensen met heel veel lekker eten, cadeautjes, liefde, gezelligheid en warmte van vrienden en familie! 🎄🎁✨🥳
Kerstliefs,
Sophie
#stressmis #stress #kerst #kerstmis #cadeautjes #menu #nee #neelerenzeggen #grenzen #grenzenstellen #grenzenbewaken #qualitytime #familie #gezellig #tips #coaching #onlinecoaching #howtosayno #respect #communicatie #effectief #controle #4gmodel

Comments