top of page

HOLI-WHAT?

Ik merk dat veel mensen niet echt een idee hebben over wat een "holistische" werkwijze inhoudt.


Heel simpel uitgelegd kijkt iemand die holistisch werkt niet enkel naar een specifieke klacht maar naar jou als persoon in z’n geheel. Want alles is met elkaar verbonden: het fysieke, mentale, emotionele, energetische en spirituele. Ook jij maakt op jouw beurt deel uit van een groter geheel, waarin er zich een constante wederzijdse beïnvloeding plaatsvindt.


Tijdens mijn coachings overloop ik met mijn cliënten alle aspecten en eventuele klachten. Door op een integrale manier te werk te gaan, worden verbanden al snel zichtbaar. Vaak zijn cliënten er zich zelf niet van bewust. Op deze manier kunnen we op zoek gaan naar duurzame oplossingen om de 'root cause' van de klachten of de weerstand die ze voelen, aan te pakken.


Zo kreeg ik onlangs een cliënt bij mij die last heeft van angsten, stress, reflux en hartkloppingen. De huisdokter had hem maagzuurremmers voorgeschreven tegen reflux. Maagzuurremmers zoals de protonpompremmer die werd voorgeschreven, werden oorspronkelijk enkel gebruikt bij de behandeling van maagzweren. In dit geval hoeft dit geen probleem te vormen als tijdelijke oplossing. Helaas worden ze de dag van vandaag te pas en te onpas voorgeschreven, ook bij 'mildere' maagklachten zoals reflux of zelfs een opgeblazen gevoel. De medicatie zal de symptomen onderdrukken en geen genezing bieden. Op de koop toe bestaat er bij langdurig gebruik van deze medicatie een verhoogde kans op heleboel ernstige nadelige effecten zoals o.a. darminfectie, longontsteking, osteoporose, nierziekten, hartaanval, B12 tekort en beroerte. Spijtig genoeg worden deze schijnbaar onschuldige 'geneesmiddelen' nog veel te vaak voorgeschreven en vaak ook met de verkeerde insteek. Bij reflux bijvoorbeeld, neemt men vaak aan dat de oorzaak een te veel an maagzuur is, terwijl in bijna alle gevallen een te kort aan maagzuur de echte oorzaak is, waardoor de voedselbrij te lang in de maag blijft en voor klachten zorgt. In dat geval zouden maagzuurremmers een te kort aan maagzuur moeten gaan oplossen? Inderdaad.


Verder had een andere arts hem de diagnose 'hyperventilatie' gegeven. Nu is het zo dat wanneer je heel kort en oppervlakkig ademt, je een signaal aan je lichaam geeft dat je in "gevaar" bent, wat op zijn beurt voor de productie van stresshormonen zorgt. De oorzaak van zijn oppervlakkige ademhaling is niet "hyperventilatie". Hyperventilatie is een gevolg van zijn angst- en stressklachten. Het is dus zeer belangrijk dat deze laatste aangepakt worden. Daarnaast gaan we het diafragma opnieuw in balans brengen met ademhalingsoefeningen en aanvullend eventueel osteopathie. Het diafragma of middenrif is een spier die een enorm belangrijke rol speelt bij alle processen die plaatsvinden in onze buik- en borstholte zoals o.a. onze ademhaling. Als je diafragma niet optimaal functioneert, kan dit aanleiding geven tot klachten zoals benauwdheid, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur.


Door rekening te houden met de verschillende aspecten komen we uiteindelijk tot de échte oorzaak en kunnen we werken aan duurzame oplossingen. Ook voelt het voor de cliënt aangenamer omdat hij zich begrepen voelt en de verantwoordelijkheid voor de oplossing zelf mag/kan dragen. Wanneer de klachten definitief verdwenen zijn, is dit dankzij de inspanningen van de cliënt zelf. Het lichaam heeft m.b.v. ondersteunende technieken haar zelfgenezend vermogen ingezet. Ik genees niemand, het lichaam geneest zichzelf.


Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat een 'eenzijdige' benadering nooit echt duurzame oplossingen biedt. Daarom ben ik ontzettend gepassioneerd door deze manier van werken omdat ik hier wél duurzame resultaten mee boek.


Wil je meer te weten komen over mijn manier van werken of heb je interesse in een intakegesprek? Aarzel dan niet om mij te contacteren!


Liefs,

Sophie




 
 
 

Comments


BTW DE346213687

IBAN DE28 1001 1001 2625 4037 35

BIC NTSBDEB1XXX

Algemene voorwaarden & Privacy policy

©2020 by Sophie Verdonck                                                                                                                                                              

bottom of page